Veel Nederlanders hebben tegenwoordig last van rugpijn. Naar schatting zelfs zo’n 1 op de 3 mensen hier regelmatig last van. Dat is ook niet zo gek, want tegenwoordig zitten mensen enorm veel. Op werk, op school en ook thuis. Mensen krijgen niet genoeg beweging. Als we zitten, zitten we vaak ook op slechte stoelen, met een slechte houding. Dit alles is natuurlijk niet goed voor je spieren en gewrichten. Wat kun je zelf doen in het dagelijks leven om rugpijn te verminderen? In dit artikel lees je een aantal handige tips.
Beweging en afwisseling
Bij rugpijn is het erg belangrijk dat je voldoende beweging krijgt. Dit betekent sporten of oefeningen doen, maar ook tijdens je werkdag of thuis. Heb je een telefoontje of moet je ergens op wachten? Loop dan eens een rondje en strek je spieren, in plaats van dat je achter je bureau blijft zitten. Werk je hele dagen op kantoor? Dan is het slim om soms even een pauze te nemen hiervan. Wat ook helpt, is om regelmatig even van houding te veranderen. Het liefst om de 20 minuten. Heb je erg last van je rugklachten? Ga dan ook niet te lang in bed liggen of stilzitten. Dit werkt juist averechts.
Hulp bij een betere houding
Om je te helpen bij meer beweging en een betere zithouding, kun je gebruikmaken van een ergonomische bureaustoel. Bij deze stoelen kun je de hoogte, leuningen en het zitvlak helemaal verstellen zoals het voor jou het prettigst is. Dit is een stuk beter voor je rug. Wat ook kan helpen, is om naast je normale bureaustoel een kruk of skippybal te kopen. Deze hebben geen leuning, waardoor je zelf gemakkelijk een rechte houding kunt aannemen tijdens het werk. Je kunt zo bewegend zitten tijdens je werkzaamheden.
Als jouw klachten meer het gevolg zijn van lang zitten, kun je ook kiezen voor een zit-sta bureau. Dit is een bureau dat je kunt aanpassen in hoogte. Hierdoor kun je gedeelten van de dag staand werken. Dit is een stuk beter voor je lichaam, zeker op langere termijn. Tenslotte is slaap en warmte ook goed voor je rug. Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Zelfs stress kan een invloed hebben op je klachten.